Andesteg med skysauce

Ingredienser

  • 1 stk. and på ca. 3-3.5 kilo.

    Fritgående selvfølgelig… det kan smages!

    Du kan altid bestille dine ænder i din Landmad 

  • 2-3 friske syrlige æbler fra dit lokalområde
  • 2 stk. rødløg
  • 1 poser svesker
  • Salt og peber
  • Lidt frisk timian
  • Mel
  • Vand
  • Et skvæt fløde
  • Evt. lidt kulør

 

Fremgangsmåde

Andesteg

Rengør anden grundigt, skyl den godt både indvendig og udvendig og sørg for at fjerne alle urenheder og blodrester

Gnid den grundigt i salt og friskkværnet peber, både indvendig og udvendig.

Ovnen tændes på 130 grader (over og undervarme, helst ikke varmluft, da det godt kan tørre anden lidt ud)

Skræl løgene og vask æblerne. Skær dem i kvarte. Hvis du tilfældigvis har lidt andefedt(ellers brug olie og smør), så varmer du det op på en pande ved høj varme og steger løgene et par minutter, tilsæt så æblerne, sveskerne og timiankvistene. Giv det hele ca. 5-6 minutter.

Tag det af varmen. Når det er kølet lidt af fyldes det i anden. Og den lukkes med et par kødnåle.

Steg anden på en rist over en bradepande med 2-3 cm vand i, i ca6 timer, dryp den undervejs med stegeskyen fra bradepanden, er bradepanden ved at koge tør hældes der ekstra vand i – de sidste ca. 15 minutter skrues ovnen op på ca. 220 grader. Men hold øje med den, den må ikke brænde på. Når anden er færdig lader du den trække tildækket fx med et rent viskestykke i minimum 15 minutter med brysterne nedad. Anden kan nu skæres forsigtigt ud.

Skysauce

Imens din and trækker. Hældes stegeskyen gennem en sigte ned i en skål, lad skyen stå lidt, så fedtet ”flyder ovenpå” tag ca. 4 spsk. fedt i en gryde og tænd på middelhøj varme. Drys 4 spsk. mel i, og bag opbagningen godt igennem, den må godt tage en smule farve. Skum resten af fedtet af stegeskyen og gem det til en anden god gang. Hæld din stegesky på opbagningen lidt efter lidt mens du pisker, så der ikke dannes klumper.

Nu koger du saucen godt igennem, ca. 8-10 minutter. Den gives nu et skvæt fløde og smages til med salt og peber og justeres med lidt ribsgele og evt. lidt soya. Farven kan evt. justeres med lidt kulør. Din andesteg og skysauce er nu klar til servering med det valgte tilbehør. Det kunne fx være klassiske brunede og hvide kartofler, og en dejlig frisk rødkålssalat og hjemmelavet surt.