Friske varer og råvarer fra lokale producenter flytter, sammen med familien Bager, til august ind i 300 år gammel købmandsgård i Studsgade

Til august kommer der en permanent gårdbutik på 150 kvadratmeter i hjertet af Latinerkvarteret. Gårdbutikskæden Landmad åbner nemlig i Studsgade 6. “Vi har simpelthen købt en gammel købmandsgård fra 1730, som endda har studepladser i kælderen. Det er ret fantastisk, og jeg kan slet ikke få armene ned,” fortæller en glad Birgitte Bager, der er franchisetager på den aarhusianske butik, og fortsætter: “Der er jo ikke et øje tørt, når vi får genskabt den gamle købmandsforretning. Det bliver mig, min søster og min datter, som kommer til at drive butikken, og min far er med i kulissen. Så det bliver et rent familieforetagende.” Og det er ikke svært at forestille sig, hvordan købmandsgården har set ud i gamle dage, når man kigger rundt i de lyse, lavloftede lokaler. Fritlagte bjælker, tydeligt bindingsværk og døre malet i almuefarver sætter stemningen.

Birgitte Bager: “Ramte mig lige i maven”

Det lå ikke i kortene, at Birgitte Bager skulle være købmand, og faktisk har hun en helt anden baggrund. “Jeg er egentlig ikke fra butiksverdenen, for jeg er akademiker. Men det ramte mig lige i maven, da jeg læste om Landmad, for jeg går meget op i fødevarer. Jeg har allerede været ude og lave aftaler med nogle helt fantastiske, lokale producenter,” forklarer Birgitte Bager og tilføjer opfordrende: “Og skulle der sidde nogen derude, som verdens bedste et-eller-andet, må de endelig sige til!” I første omgang vil Landmad i Latinerkvarteret kun være en gårdbutik, men planen er hurtigst muligt at etablere en café også. “Det er jo en fantastisk mulighed for at undgå madspild,” påpeger Birgitte bager. Et voksende marked Kæden Landmad har tre år på bagen, og findes i forvejen i seks byer landet over – med butikker i Aarhus og Aalborg på trapperne.

butik Landmad.dk

Konceptet i Landmad står på flere ben – café, købmandsbutik og webshop,
selvom caféen lader vente en anelse på sig i Aarhus.

“Smag og kvalitet er alfa og omega”

“Landmad er den nye måde at få de lokale, danske fødevarer ud til forbrugerne. Jeg bor selv på et landbrug, og jeg har altid været frustreret over, at man som bonde ikke belønnes for kvaliteten af den vare, man producerer,” siger Louise Dolmer, som står bag kæden, og fortsætter: “Da børnene var blevet store, besluttede jeg mig for, at jeg ville gøre noget ved det. Jeg ville skabe en seriøs platform, som kan sælge de her kvalitetsvarer. Med lokale franchisetagere så butikkerne bliver lokalt forankret.” Landmad sælger både friske råvarer og forarbejdede produkter i butikkerne, og en vigtig del af konceptet er en lille café-del i butikken, hvor man kan smage de forskellige varer.

“Der er mange, som tror, at alt er økologisk i Landmad, men det er det ikke. Vi sælger ikke sprøjtede afgrøder, men det er altså ikke alle vores producenter, som er økologisk certificerede,” forklarer Louise Dolmer og fortsætter; “Det er smag og kvalitet, som er alfa og omega for os. Og vi kender vores producenter og deres produkter indgående, så vi ved, at vi kan stå inde for det hele.”

Landmad Aarhus åbner 6. august.

Kilde: Lokalavisen Aarhus