Gastromand besøger Aalborg, hvor der er fart på i disse dage – særligt på den gastronomiske side; nye restauranter, take-aways og caféer skyder op i samme fart som ungdomsboligerne på havnefronten.Det har været længe undervejs, og nu virker det som om, vi aalborgensere endelig er hoppet med på det gastronomiske tog, der primært har pendlet mellem København og Aarhus.Som gastromand bosat i Aalborg er det vel at sammenligne med, at Klondyke kom til en guldgraver. Så da endnu en café åbnede, stod vi klar ved døren.”Landmad” ligger i Vesterå, og er en ”koncept-café”, som er startet for en del år siden, og nu ser den syvende i Danmark så dagens lys.

Det er rimelig enkelt og ligetil – de sælger produkter fra små producenter og gerne lokalt, at det lokale så rent faktisk dækker lige fra Bornholm til Skagen og alt imellem er en sidebemærkning.

Gastromand i Aalborg

Du kan i hvert fald være sikker på, at du kan finde noget for hver en smag!

Smag er netop kodeordet her, for det er velsmag, økologi og bæredygtighed du tænker på når du træder ind i de hyggelige lokaler i Vesterå.

Vi ankommer til frokost på en hyggelig fredag, hvor solen for en sjælden gang skyld har valgt at kigge frem. Vi bliver budt pænt velkommen og begynder at kigge nærmere på alle herlighederne.

Der er vildt meget forskelligt! Landmad har udover deres eget mærke akvavitter fra brænderier, øl brygget i Skals, som vi ender med at smage, fjerkræ fra Hopballe, pasta fra Bornholm, olie, eddike, kaffe, the, chokolade og masser af kød af høj kvalitet.

Nå, der skal spises og vi kigger ivrigt på menukortet, som er enkelt og til at overskue. Vi bliver anbefalet ”Godsejerens Burger” og beder også om Landmad Tapas samt hotwings. Det kommer lidt bagpå os, at hotwings også er på kortet! Umiddelbart virker det jo ikke så dansk?

Dertil en øl og en æblemost. Vi sætter os uden for, og kort tid efter kommer vores drikkevarer – solen skinner – vi siger ”Skål” og i samme sætning ”Hold da op – den var bedre end forventet – fandme dårlig timing jeg skal køre”.

Gastromand i Aalborg

Vi taler lidt om konceptet, og vi er ret enige. Den synergi, der er mellem stedet og produkterne, er godt tænkt – det er godt for begge parter – produkterne bliver mere autentiske af butikken og omvendt.

Nu sidder du og tænker ”så er læderforklæderne, tatoveringerne, hipsterskægget og den ironiske distance nået til AA”, men der er mere hippie end hipster over tjenerne – og heldigvis for det!

Nå, nok snak – maden ankommer – Godsejerens Burger er lavet på oksekød fra Himmerland, ost, bacon, hjemmerørt mayo, syltede løg, relish på agurk, bacon og med en tilhørende salat, der mest minder en coleslaw hvor den fede mayo-baserede dressing er erstattet af sødlig vinaigrette.

Gastromand i AalborgGastromand i AalborgGastromand i Aalborg

”Det er faktisk første gang jeg har lyst til at spise en salat op” siger Anders overrasket.

Bollen bliver fremstillet centralt, frosset ned og distribueret til de enkelte Landmad-cafér fortæller vores vært, men sammen med et ønske om lidt hårdere stegning af bøffen, så den får lidt mere stegeskorpe, er det også eneste finger at sætte på den forholdsvis store velsmagende burger, der har en god sødme fra relishen og nogle imponerende tykke skiver bacon – ”der er sgu ikke meget hippie over den burger” udbryder Anders.

Han ligner en der mener det positivt!

Jeg går om bord i min tapas, som er ”Lidt af det hele” – spegepølse med løg og mayo, rørt laks, frikadelle med surt, salat med kål, æble, ristede kerne og ost med syltetøj samt en brownie med friske jordbær.

Gastromand: Det er svært at være kritisk – det smager bare pisse godt – specielt burgeren imponerer!

Vi slutter af med tre lækre hotwings fra Hopballe Kyllingerne, der dog godt kunne have været forkælet med lidt mere marinade – man skal helst ikke have rene fingre, når man har spist hotwings vel?

Der er kun tilbage at sige ”godt gået!” Med lidt flere nordjyske produkter på hylderne er grobunden lagt for en ægte Aalborg-succes – vi kommer i hvert fald igen!

Det bedste af det hele er, at selve købmandsbutikken sælger flere af de lækre produkter, vi fik serveret.

Gastromand forlader Landmad mætte og tilfredse, og snakker om hvad næste gastronomiske nyhed mon bliver…

Velbekomme!

Kilde: Gastromand, Mig og Aalborg