Klosterbryggeriet

Øm Kloster ligger smukt på en landtange mellem Mossø og Gudensø nær ved Ry i det midtjyske. I disse fredfyldte omgivelser slog en flok cisterciensermunke sig ned i 1172. Klostret kaldte de Cara Insula. Det betyder ‘Den Kære Ø’. Munkene levede her frem til klostrets nedlæggelse i 1560.

Munkene var selvforsynende med næsten alt. Et register over klostrets ejendele fra 1554 fortæller, at der i kældrene var store mængder af mad og drikke, bl.a. stod der ca. 22.000 liter øl lagret på fade og tønder i klostrets kældre. Omregnet til moderne pilsnere svarer det til 66.000 flasker!

Kælderen var opdelt i Svendekælderen og Herrekælderen. Navnene fortæller os, at der var forskel på folk og hvad de fik at spise og drikke. I Svendekælderen stod der Svende øl og Udspise øl, mens der i Herrekælderen stod Gammel øl, Års øl og Hamborg øl samt most og mjød.

Øllets historie på Øm Kloster er en af de ældste og bedst belyste fra et dansk kloster. Mængden af øl samt de mange forskellige øltyper viser, at der var et stort og varieret udbud af øl til husholdet og gæster. Selv om vi i 1554 ikke længere er i middelalderen, så peger lagerlisten bagud mod klostrets middelalderlige historie.

Her bor vi

Bolskovvej 11, 8660

Pin It on Pinterest

Del og print

Her kan du dele og printe opskriften. Brug også printknappen, hvis du vil maile den til en ven.