#Viden sikrer os god mad

Professor Klaus Grunert har meldt sig ind i Verdens Bedste Fødevarer, som arbejder for at få danskerne til at crowdfunde mere forskning i, hvordan man producerer… ja, verden bedste fødevarer.

Han mener, at den vigtigste ingrediens i den mad, du sætter på bordet hver dag, ikke er hverken salt, sukker, grønt eller kød – men viden. Viden gør maden mere sikker, mere velsmagende, mere attraktiv og mere bæredygtig. Men ligesom de øvrige ingredienser kommer viden ikke af ingenting, men opbygges blandt andet gennem lange, seje forskningsindsatser.

Det ved Klaus Grunert en hel del om. Han er professor i Marketing, og har siden 1991 været leder af MAPP-centret på Aarhus Universitet, som forsker i hvordan fødevaresektoren kan skabe værdi for forbrugere, producenter og samfund, og han har blandt meget andet et unikt indblik i, hvordan præferencerne hos dagens forbrugere ser ud.

– Helt basalt kigger forbrugerne selvfølgelig på prisen – og så vurderer man de øvrige egenskaber derfra. Lige nu handler det rigtig meget om sundhed, om anprisninger, og der kommer løbende mere fokus på mærkningsordninger som for eksempel Nøglehulsmærket og forskellige andre mærkninger, der står på mål for en gennemsigtig produktion og god dyrevelfærd.

– Vi oplever imidlertid, at forbrugernes generelle tillid til fødevarerne er støt dalende. Vi tror, det blandt andet skyldes globaliseringen, der gør produktionen af fødevarerne mindre transparent. Vi bliver mere skeptiske over for ukendt teknologi og uforståelige processer i produktionen af råvarer og i forarbejdning af maden, og det bekymrer os. Og derfor efterspørger de toneangivende forbrugere mere naturlighed og en større gennemsigtighed i fødevareproduktionen.

Læs også: Vil du hjælpe med at seksdoble den økologiske forskning

Vil du også være en del af Verden bedste fødevarer

Pin It on Pinterest

Del og print

Her kan du dele og printe opskriften. Brug også printknappen, hvis du vil maile den til en ven.